Mézeimről

Általánosságban a mézről

Komplex, természetes édesítőszer, mely beavatkozás, adalékanyagok nélkül, természetes állapotában kerül asztalunkra. Ahány mézfajta, annyi íz, állag és annyi jótékony hatás. A mézről általánosságban elmondható, hogy kristályosodik – ez csak idő kérdése.  Érdemes tudni még, hogy a sötétebb mézek magasabb ásványianyag tartalommal. A mézről nem lehet csupán általánosságban beszélni, érdemes megismerni a fajtamézek jellegzetességeit, és az íz mellett a fogyasztásukkal járó pozitív hatásokat.

A méhészeti termékeket sokféleképpen használhatjuk a mindennapokban.  Mielőtt méhészkedni kezdtünk, a mézet teába és megfázás ellen fogyasztottuk (na meg mézes pálinka formájában). Ma már nincs cukor a konyhánkban – mézzel főzünk, sütünk, mézzel készülnek édes italaink is. Fokozatosan ismerkedtünk meg a hatásaival, a különböző ízekkel, és tanultuk meg, melyik mire a legjobb nekünk. Ebből szeretnénk ízelítőt adni az egyes fajták bemutatásával.

 

Repceméz

repce

Az első mézünk, amit minden évben annyira várunk. Pergetéskor halványsárga, folyékony, ám mire a vásárló az üvegben találkozik vele, már fehér színű, szilárd, krémes állagú, jellegzetes illatú csoda. Bár a legtöbb leírásban markáns ízt emlegetnek, saját és vásárlóink visszajelzése alapján mi egyszerű, nem domináns ízű mézként jellemezzük, mely szőlőcukorban gazdag.

Miért szeretjük? Enyhe íze miatt ételbe, teába kiváló. Lúgos, ezért a savas ételekre érzékenyek, és a lúgosítást fontosnak tartó vásárlók kedvence. A kisgyermekek ‘kezdő méze’ címet is megérdemli, mivel nem csöpög, apró kristályos szerkezete miatt kellemes, krémes állagú, kanállal is bátran fogyasztható.

Mi hogyan fogyasztjuk? Kiskanállal magában, teába, hidegen elkészített bodzaszörpbe, vagy különböző édességek ízesítőjeként.

 

Akácméz

akac

A legismertebb mézfajta, mely halványsárga színű és kivételesen édes ízű. Lassan kristályosodik, azaz sokáig megőrzi folyékony állagát. Íze kellemes, nem markáns, ezért kiválóan alkalmas édesítésre, az ételek-italok ízét nem változtatja meg. Előnyei közül kiemelkedik a fertőtlenítő hatása, ezért különböző „téli” betegségeink kiváló ellenszere.

Miért szeretjük? Folyékony állaga miatt kiváló alapanyag a konyhánkban és házipatikánk része.

Mi hogyan fogyasztjuk? Hideg italokba, limonádéba, süteményekbe, édes ételek, reggelik kísérőjeként. Konyhatündérkedések nagyszerű alapanyaga: a fenyőrügyméztől a levendulás mézig és a mézes kakaókrémig sok minden készült már belőle.

 

Virágméz

erdei

Mi is a virágméz? Ahány méhészet, év, hely – annyiféle.
A mi virágmézünk az akácvirágzás után, a méhek természetes élőhelyén található virágok nektárjából készül, melyet júliusban pergetünk. Borostyán színű, pár hónap alatt kristályosodó méz, aromás ízzel. Családunk büszkesége és kedvence ez a méz, melyet azoknak a vásárlóinknak ajánlunk, akiknek fontos a belbecs.

Miért szeretjük? Mivel sokféle virág nektárját és pollenjét tartalmazza, ízén túl beltartalmi értéke is összetett. Napi egy kiskanállal elszopogatva valódi “multivitaminhoz” jutunk, amit szemünket behunyva élvezünk.

Mi hogyan fogyasztjuk? Magában, vagy olyan ételekbe keverve, ahol az édes íz mellett fűszerezésre/ ízesítésre is használjuk. Süteményekbe, rizsfelfújtba, gabonakásákba kerül belőle a konyhánkban.

 

Napraforgóméz

napraforgo

Aranysárga, jellegzetesen kristályosodó méz, mely kristályosodása során először alul szilárd, felül folyékony, majd teljesen megszilárdul. Jellemzően nagyobb kristályokból áll össze. Savas méz, enyhén citrusos ízzel. Szakértők szerint a férfiak barátja, mivel segít a prosztata problémákon.

Miért szeretjük? A süteményeknek, mézeskalácsnak gyönyörű, sárga színt ad. A limonádé kiváló édesítője citrusos íze miatt. Ár-értékaránya miatt konyhai kísérletezéshez is kiváló.

Mi hogyan fogyasztjuk? Elsősorban hűsítő italokba, szörpökbe, süteményekbe tesszük.

 

 

A méz tárolása
A méz színét, ízét, aromáját a tárolási körülmények, a tárolás időtartama, a tárolóeszközök és a mézzel együtt tárolt anyagok igen erősen befolyásolhatják. A méz száraz, napfénytől védett helyen tartandó. Mézfajtától függő gyorsasággal kristályosodik. Ha folyékonyan szereti, a fűtőtestre állítva, vagy maximum 40 fokos vízfürdőbe állítva visszanyeri folyékony állagát. 40 fok fölött a méz enzimszerkezete sérül, ezzel jótékony hatása is csökken.